Savremena poezija

Mamurluci


verovatno sam ih imao više
od bilo koga živog 
i još me nisu 
ubili 
mada neka od tih jutara kao da su bila 
odvratno blizu 
smrti. 

kao što znate, najgore je piti 
na prazan stomak, paleći 
jednu za drugom i sabijajući mnogobrojne 
raznolike 
zdravice. 

najgori mamurluci su kada se
probudiš i shvatiš da si uradio
nešto apsolutno odvratno, idiotsko
i možda opasno prethodne noći
ali
ne možeš tačno da se setiš šta je to
bilo.

i budiš se u različitim stanjima
nereda - oštećenih delova
tela, bez novca
i/ili moguće i često bez
automobila, ako ga imaš.

možeš da nazoveš svoju
damu, ukoliko si sa nekom,
najčešće da bi ti tresnula slušalicu
kad te čuje.
ili, ako je tada s tobom,
osetićeš njen nakostrešen i neobuzdan
gnev.
pijanicama se nikad ne oprašta.

ali pijanci će oprostiti sebi
jer moraju ponovo da
piju.

potrebna je bezbožna izdržljivost da
ostaneš pijanac tokom mnogih
decenija.

tvoje ortake piće je
pobilo.
ti stano ulaziš i izlaziš iz
bolnica
gde često stoji upozorenje:
"Još jedno piće će vas
ubiti."
ali
pobeđuješ to
popivši više od jednog
pića.

i kako se približavaš granici od tri četvrt
veka starosti
otkrivaš da treba sve više i više
pića da bi se
napio.

a mamurluci su sve gori,
oporavak sve
duži.

i najupadljivija
glupost je
da ti uopšte nije krivo što si sve to
radio
i što još uvek
radiš.

kucam sad ovo
pod jarmom jednog od mojih
najgorih mamurluka
dok u prizemlju sad
čuče raznorazne
flaše
alkohola.

sve je to bilo tako zverski
divno,
ta suluda reka,
to obmanjivačko
harajuće
ludilo
koje nikom ne bih
poželeo
osim sebi,
amin.


mamurluci 
Čarls Bukovski 

The Last Night of the Earth Poems (1992)
Čarls Bukovski, Pesme 2. LOM, Beograd (2007). Preveo Flavio Rigonat.

5 коментара:

 1. ma savršeno tačno i savršeni bukovski ...

  ОдговориИзбриши
 2. Bok prijatelji, ja sam Naomi Samuel, nova sam ovdje, ne znam kako stvari ovdje funkcioniraju, ali ovdje sam pročitala dobre komentare i dodat ću malo iz svog života jer će mnogima biti od koristi mi ovdje, u potrazi za odgovorima i odnosima za rješavanje problema. Bila sam četiri godine u vezi sa Samulom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema svom mužu, pitala sam ga o svemu sam obećao, ali on je odbio. Objasnila sam problem svog odnosa s kolegicom na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavniku koji bi mi mogao pomoći da napravim ljubavnu čaroliju da vratim muškarca kući, ali ja sam žena koja nikad nije vjerovala u magiju, imala sam nema izbora , probala sam, kontaktirala sam vrača i rekao mi je da nema problema da će sve biti u redu u roku od tri dana, moj bivši će mi se vratiti u roku od tri dana, dr alaba je bacio urok i svaka druga amajlija u njegovom do hrama u moje ime usred noći. Začudo, drugi dan je bilo oko podneva. 16.00 Zvali su me sa nepoznatog broja, nazvao me bivši muž, bila sam toliko iznenađena da sam se javila na telefon, vidjela da je to moj muž, dugo smo razgovarali i sve što je rekao je da mu je žao. . jer je sve bilo krivo, rekao je da želi da mu se vratim da me voli još više. Bila sam tako sretna i otišla sam kod njega, kako smo počeli sretno živjeti zajedno i dan danas. Od tada sam obećao da ću podijeliti svoje dobre vijesti s ljubavnim igrama koje rade savršeno bez ikakvih nuspojava. Imam čvrstu namjeru da netko za koga znam da ima problema u vezi može pomoći takvoj osobi upućujući mu jedinu pravu i moćnu provjeru pravopisa koja mi je pomogla riješiti problem u braku. email:drapata4@gmail.com možete mu poslati email ako vam je potrebna pomoć u vašoj vezi možete ga kontaktirati na WhatsApp i Viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744

  ОдговориИзбриши
 3. Sve zahvaljujući ovom velikom čovjeku koji se zove dr. Agbazara, veliki čarolija koji je vratio radost u meni pomažući mi da vratim svog ljubavnika koji je prekinuo sa mnom prije četiri mjeseca, ali sada sa mnom uz pomoć dr. Agbazare, velika ljubavna čarolija kotačić. Sve mu zahvaljujemo, možete mu se obratiti za pomoć ako vam zatreba u teškim vremenima putem: ( agbazara@gmail.com ) možete i WhatsApp: ( +2348104102662 )

  ОдговориИзбриши
 4. Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  ОдговориИзбриши